• Moc: 180 W
  • Pojemność: 75 g
  • Nóż dwuskrzydłowy i pojemnik do mielenia ze stali szlachetnej
  • Możliwość włączenia urządzenia tylko po zamknięciu pokrywy
  • Przycisk zabezpieczający przed przypadkowym włączeniem

 

 

 

 

 FILM PRZEDSTAWIAJĄCY DZIAŁANIE MŁYNKA DO KAWY BOSCH MKM 6000. ZOBACZ ZANIM KUPISZ.


Używam go od kilku tygodni i działą bez zastrzeżeń. Ma estetyczny wygląd i zajmuje mało miejsca w szafce kuchennej. Co do jakości mielenia, to jedyna moja uwaga dotyczy czasu mielenia. Należy pamiętać, żeby nie trzymać za długo przycisku, bo kawa po przegrzaniu może stracić aromat.

Mielenie kawy jest procesem bardzo istotnym, dlatego jeśli jesteście amatorami dobrej kawy zaopatrzcie się w młynek i nie kupujcie kawy mielonej, gdyż już w ciągu godziny od zmielenia traci ona 30% swoich walorów smakowych, potem ten proces postępuje błyskawicznie. To nie musi być drogi młynek żarnowy, tylko np opisywany przeze mnie młynek, którego cena dochodzi maksymalnie do 100zł, a można go kupić już za niewiele ponad 60zł.

Ten model młynka to młynek udarowy. Młynki udarowe zamiast żaren mają noże. Nie sprawdzają się tak dobrze jak żarna, przede wszystkim dlatego, że powodują powstawanie dużych ilości zapychającego urządzenie pyłu, mielona kawa się nagrzewa i traci aromat, jest nierównomiernie rozdrabniana.

Jeśli jednak decydujesz się na młynek udarowy, upewnij się, że noże są 2-skrzydłowe, tak jak w tym modelu młynka firmy Bosch.

Kolejnym ważnym czynnikiem przy wyborze młynka do kawy jest materiał, z jakiego zostały wykonane żarna (lub noże) i wszystkie pozostałe części mechanizmu. Bardzo popularnym, a zarazem dobrym jakościowo materiałem jest stal – wytrzymała i trwała. Powinna być nierdzewna, utwardzona, chromowana. W tym młynku zarówno nóż jak i pojemnik do mielenie zostały wykonane ze stali szlachetnej.

Zaletami nożowych są ceny i według wielu ekspertów na tym zalety się kończą. Noże tną nierównomierne, przy procesie powstaje bardzo dużo pyłu, który zakwasza w smaku kawę. Są one jednak bardzo polecane do mielenia przypraw – cynamonu czy kardamonu. Młynki żarnowe są precyzyjne i polecane przez specjalistów. Ale czy każdy może wydać kilkakrotnie większą sumę na młynek do kawy? Dlatego zwykłe młynki nożowe są wciąż bardzo popularne i znajdują się w czołówkach sprzedawanych młynków w Polsce.

 

Młynki ostrzowe są tanie, ale sprawdzają się głównie do kawy zalewanej wrzątkiem bez użycia filtra. Ostrza rozcinają ziano na maleńkie, niejednolite kawałki, dzięki czemu mamy w jednej porcji wszystkie możliwe rozmiary drobin kawy, a żeby uzyskać w miarę jednolity stopień zmielenia kawy, trzeba ją mielić dłużej i powstaje kawowy pył, który zatyka filtr i powoduje, że napar kawowy jest po prostu gorzki.

Dlatego w automatycznych ekspresach do kawy są zazwyczaj żarna, które nie tną ziaren, tylko je rozcierają. Im wolniej tym lepiej dla kawy, bo wolne obroty powodują, że kawa się nie nagrzewa i powstaje niewielka ilość kawowego pyłu.

Ogólne dane młynka Bosch MKM 6000
Biały
24 miesiące
6600020
Mielenie
Ciągły, Pulsacyjny
150
Dane techniczne
2-skrzydłowe, Stal szlachetna
75
180
Wymiary WxSxG [cm]: 17x9x9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*